Travel

КЕРАМОТИ- приятно местенце за отдих в слънчевите дни

Добре дошли в Керамоти- което ни потапя в безвремие, а слънцето гали със своите лъчи..

Лесно и достъпно местенце, хубави плажове, вкусна храна, бюджетни хотелчета, възможности за разходки от там и до други места / о-в Тасос е на отсрещната страна /.. плюс още други приятни неща..

Как да стигнем до там ?

Това китно селище се намира на около 100 км от границата „Маказа”, на 105 км от ГККП „Златоград – Терми” и на 124 км от ГККП „Илинден”, близо до гр. Гоце Делчев. Може да се мине и през ГКПП Кулата – Промахон, но това е удобно най-вече за идващите от Сандански и Петрич – иначе пътят е по-дълъг. Керамоти се намира на около 350 км от София, но най-бързо се стига през Пловдив, Кърджали и Маказа, макар че пътят е с петдесетина километра по-дълъг. Керамоти е разположено на малък полуостров, навлизащ около километър навътре в Егейско море и се намира на равни разстояния (около 40 км) в източната и западна посока от административните центрове Кавала и Ксанти.

Къде отседнахме ?

Хотелската база в курорта не е за много претенциозни хора / аз се чувствам късметлийка, че ми е добре- не само, когато съм на луксозни места, но и такива с изчистен стил и семпла уютна атмосфера/

Ние спахме в хотел Hellas, където българката Соня е домакиня. Но има и много квартири, и почти навсякъде говорят български. Цените, ориентировъчно са към 22-24 евро, без закуска, като е за индивидуални стаи, и с лека закуска, ако е група.. Но затова пък – подвижните камиони – сергии за плодове обикалят из курорта, и са пълни с изобилие.. Храната там като цяло е много евтина, и по магазините и ресторантите. Особено в р-т Giorgia /последният на крайбрежната алея, в посока на църквата/ . Там са най- огромните порции, които съм виждала до сега в Гърция – едната стига поне за 2-ма.

В Керамоти са обособени три плажни зони, отличени със „Син флаг“ за чистота и безопасност непрекъснато от 2007 г. насам. Те предлагат бийч барове с чадъри, удобни шезлонги и шатри. Не е необходимо да се плащат входни такси за тях, или паркинг за колите. Едно кафе от бара е достатъчно. Любителите на спокойствието и уединението предпочитат „Амос бийч“, а „Паралия“ и  „Коко бийч“ са с хубава музика, която предразполага и за плажни партита.

Характерно за плажната ивица на Керамоти е, че където и да решите да отидете, пред вас се разкрива великолепна гледка – малкото безлюдно островче Тасупола изглежда подкупващо близо – едва ли не на един хвърлей място, а в дъното на хоризонта се синее Тасос. Често някой преминаващ ферибот разнообразява гледката. Не се изкушавайтe да плувате до Тасупола обаче. Брегът лъже, защото на стотина метра навътре е все още много плитко, но после става дълбоко и има силни течения. Поради това местните избягват да плуват до островчето. Пък и на Тасупула няма нищо, освен гора, диви кози и някои др. животни.

За рибари с лодка обаче бреговете на островчето са примамливи – брегът там е почти отвесен, морето веднага става дълбоко почти 30 м. и мястото еизвестно като пълно с риба. Ако решите и вие да се посветите на такъв риболов, преди да се договорите с някой местен лодкар, първо си извадете разрешително (става в Кавала срещу 20 евро и портретна снимка). Защото иначе местната брегова охрана, която си гледа работата, ще ви наложи глоба, и може да конфискува всичките ви въдици и да развали доброто преживяване.

А до остров Тасос се стига с фериботите, които  се хващат от пристанището, и цените на билетите излизат 8 евро / за 2-те посоки, когато сте без кола.. Доскоро бяха и към 5 евро, но са леко завишени от този сезон/ Това е един от най- популярните и леснодостъпни гръцки острови за България..и си заслужава да му отделите поне един ден за разходка и плаж ..Последният час за връщане от там е към 23.00 часа през лятото.

плажът Paralia

Обожавам безвремието, което ме обхваща, когато съм в Гърция..
Но дори и да изключвам съзнанието си- не забравям да пазя тялото и лицето си от слънчевите лъчи – Ползвам Avene – с грижа за мен във всеки слънчев ден

Романтична гледка към рибарските лодки- характерна за ресторантчетата на алеята /тази е от р-т Giorgia/

Поздрави !

Роси

Tagged , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.