Fashion, Travel

Follow me to some of best Ionian islands

Когато през септември 2017 година стартирах блога, бях писала кратък лиричен пост за Лефкада- 50 нюанса синьо, а сега ще ви я опиша с повече травел детайли, повече пъстрота и нови приятни впечатления.

И въобще, ще се опитам да ви пренеса и вас сред цялата тази красота. А ако вече сте били там,  защото това си е доста популярна и достъпна дестинация/, ще се радвам да си припомните хубавата атмосфера на острова..

Плажът Катизма/ Kathisma beach

Йонийската група към която принадлежи е една от най-колоритните.. Кефалония, Корфу, Закинтос, Лефкада и Итака са едни от най- известните и големи в Йонийско море. Всеки от тях има по нещо сходно в историята си в дадени периоди през различните векове, и същевременно своята уникалност и своите отличителни плюсове.

Това, с което привлича Лефкада, безспорно са тюркоазените плажове. Един от най-красивите е Катизма, с вода, приличаща на Малдивите. Също така- богато природно разнообразие- планина с много зеленина, цветя и дървета, потапящи ни в аромати на жасмин, и лиманът- значим воден биотоп, който ни посреща, навлизайки в острова, и във водите на който се отразяват цветните сгради на столицата – Лефкас.

Също така – удобството, което представлява достъпът му е, защото е свързан със сушата с подвижен плавателен мост и не се налага ползването на фериботи и лащането на такси за това. На около 730 км е от София, достига се предимно по магистрала Егнатия. А за тези, които държат да летят със самолет- най-близкото летище до Лефкада – Aktion Preveza Airport е само на 20 минути /20-на  км/ в континенталната част на Гърция. От там има редовна автобусна линия и таксита до Лефкада. Приятна спирка на отиване или на връщане, е градчето Йоанина, с живописното езеро Памфотида и оживените улици с приятни кафенета и магазини за пазаруване.

Ние бяхме група, организирана от наши партньори  Ocean travel – за Септемврийските празници /20-23-ти/. Радвам се,че бяха избрали хубав хотел 5 *. Беше много добре, но 3-те нощувки едвам ни стигнаха да обиколим забележителностите и плажовете.. и трябваше да се прибираме.. Но пък – винаги остава възможността- човек да продължи почивката другаде или да съчетае приятен ангажимент с малко по- дълго пътуване -:)

Рокля- Marco Polo- купена от магазин- Belissima Пазарджик – на сезонна разпродажба за 79 лв – много мой модел

IONIAN BLUE, разположен на 15-на километра източно от столицата, в селището Никиана, е един от малкото хотели- 5* звезди на острова и предлага добро обслужване, прекрасни гледки, вкусна храна, комфортни стаи и добри цени за групи.

Бежова рокля Mint & Berry – от приятелка. За първи път ги чувам, но материята и цветът ми допада.

Панорамна гледка от манастира „Света Богородица Фанеромени“

Манастирът е най- известното Християнско средище на острова, построен на красив хълм, на мястото на древен храм на Артемида. Там се намира чудотворна икона „Св. Богородица Фанеромени“, считана за покровителка на острова.

Едно от най- оживените населени места е градчето Нидри– с голяма крайбрежна улица, по която има ресторантчетa и заведения, и също едно от яхтените и фериботни пристанища, от което тръгват фериботи и туристически кораби за близките острови. Може да си наемете моторна лодка и да прекарате един ден в морето. Или да се запишете на организиран круиз, както ние направихме, за около 30 евро, с включен обяд. Nidri star и Macedonia са от най- предпочитаните такива и са със сходна програма, която трае цял ден /към 9 часа/ и има спирки на едни от най- известните острови и плажове, известни с различните си нюанси синьо.

А ето и някои от спирките им : Порто Кацики / в превод Козя пътека/ – един от най-популярните плажове по Средиземноморието – с възможност за скачане и плуване в кристалната вода и красива панорамна гледка от високо.

Честно казано – хубаво е да се посети и отметне за кратко, както е с кораба, иначе не е много подходящ за плажуване. Катизма е много по- добре!

Градчето Фискардо на Oстров Кефалониянай- големият остров в Йонийско море- с много красиви гледки, пъстри цветя и уникална природа. Дълги пясъчни плажове, заливи, впечатляващи пещери и крайбрежна алея със сладкарнички, предлагащи едни от най- вкусните изкушения и сладоледи. Всяка снимка е готова картичка, като от страниците на вдъхновяващо списание.

Остров Итака– дом на героя на Омир Одисей, историческа легенда и свързваща точка за духовните хора. Гостоприемният романтичен остров Итака предлага идеалното място за спокойна почивка, интересни обиколки и опознаване. Хармония и спокойствие с вълшебни заливи.

Пещерата Папа Николао на остров Меганиси , където през 1940 г. по време на Втората световна война е използвана като скривалище от навигатор Иатридис на легендарната подводница Папаниколи.

Скорпио, Спарти и Скорпиди-  трите острова на фамилията на гръцкия корабен магнат Аристотел Онасис. Внучката му, която го наследява продава Скорпио на руски олигарх Димитрий Риболовлев  за 100 и няколко милиона долара, като той има проект за нови 16 вили за продаване на холивудски знаменитости и други бизнесмени, и по този начин може да се генерират 160 милиона евро. Но това място е белязано на слава и изобилие още от сватбата на Аристотел Онасис и Джаки Кенеди, която се състои там през 1968 г. Има още доста интересни и някои пикантни неща, но тях ще ги чуете по време на разходката..

Сватба на брега на частния остров Скорпио

Вилата на Армани – само дето нямахме покани 😉

Казват, че заливът Василики е един от най-добрите места за сърф в света. Това било така, защото вятърът, който излиза там  всеки ден в 5 следобед, не предизвиква вълнение, а само надува платната на сърфистите. Малко преди уречения час заливът започва да се изпълва с разноцветни платна. Не изглежда лесно да караш сърф. Ако не сте сърфист, плажът на Василики не е вашето място, но пък е красиво да погледаш платната, носени от вятъра по гладката повърхност на водата.

За мен- да се наслаждавам на гръцката кухня, която просто е божествена, в някои от местните ресторанти, е едно от най-любимите ми преживявания))

Независимо дали ще се излежавате на някой плаж, ще снимате белите скали, ще покарате сърф или ще пътувате из острова в търсене на нови преживявания, това място предлага изобилие от възможности, които може да се редуват всеки ден. Има навсякъде потенциал за прекрасни фотосесии, но-най -важното си остава това, което изживяваме и изплува пред погледа ни щом затворим очи.

Червена рокля: подарък пролетта от  Lilian Edwards – идеална за острови и морски бриз

И какво като лятото е свършило ?

Лятото остава в нас, дотогава, докато ние му позволим.

А и Есента ни потапя в своята златна мекота..

Поздрави !

Роси

Tagged , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.