Travel

Travel Diary: Marmaris

Приятели , в този пост ще споделя впечатления от един от най- красивите Турски курорти- Мармарис.

За първи път го посетих през 2008 година, и този Септември бях отново за една седмица там.

Наричан Перлата на Егея  – той очарова с комбинацията от море и планина, много зеленина, древна история и интересни плажове, които човек може да посети организирано с туристически корабчета или частна яхтичка. Намира се на около 1100 километра от София с автобус през Дарданелите или директна чартърна връзка за около 2 часа до летище Даламан, което е на 50-на километра до града. Много туристически агенции го предлагат, като една от най – редовните линии и чартъри за почивки там е Емералд, а Снегер-Турист  предлага всичките йм дестинации, както и своя собствена програма- без нощен преход , с междинна нощувка в курортното градче  Айвалък. Мармарис е доста комерсиална дестинация / засега предимно позитиви от това, отколкото негатативи /, като например – разнообразие от хотели  на много конкурентни и достъпни цени, изобилие от вкусна храна и добра инфраструктура. И дълго, слънчево лято от Май до средата на Октомври. През последните години доста се е разрастнал и модернизирал обликът на града, а крепостта при пристанището, построена по нареждане на Султан Сюлейман, за нападения срещу отсрещния Гръцки остров Родос- напомня и за други славни времена.

Не е ясно точно кога е създадено селището, но някои данни сочат, че към VI век пр. Хр. е било познато под името Фискос, част от Кария. Градът е бил част от Римската империя, по-късно oт Византия. И в последсвие в пределите на Османската империя. Към момента курортът, без туристите е към 40 000 жители. Много магазини, марина с хубави заведения и така известната Bar street, с шумни  дискотеки / които този път така и нямахме желание да посещаваме/. Но пък клуб Hix, с гледка към яхтичките и хубава музика, ни хареса много. Освен всичко друго, това  което ме очарова в Мармарис е, че има възможности за тотален релакс, или за множество мероприятия, които не те оставят да скучаеш. Така например ние посетихме острова на Клеопатра, Плажът на праисторическите костенурки Карета – Карета, и освен така – един ден плавахме лежерно с яхтичка, която се отдава под наем, от хотела, където бяхме и спирахме на различни заливи..

   

Островът на Клеопатра е приказно райско кътче, което се намира в залива Гьокова.Привлича с кристалните си, тюркоазени води, римските останки, и с местните предания, според които белият пясък е бил докаран от Червено море, Египет по заповед на Марк Антоний и Клеопатра за техния меден месец.

Другата интересна местна екскурзия, за която спеменах е Далян каунос – островът на костенурките. Редувахме плажуване на кораба Orca , през Егейско море, което се влива в Средиземно, а после- романтично лъкатушене  с лодки по поречието на река Далян, минавайки покрай гробниците на Ликийските царе, за да стигнем до плажа Исузо, с кадифен пясък,  където Карета -Карета  снасят яйцата си. А след това – спирка за естествено spa на открито, където желаещите за подмладяване на кожата обилно се  мажат с лечебна кал.

рокля Didro

Няма как да не призная, че се чувствам толкова заредена с витамин Море, че определено си взех дозата за няколко месеца напред. Обичам да пътувам, но където и да ида, обожавам да се връщам у дома – Тук ме чакат още толкова хубави неща…Вече в настроение за есента – да бъде златна и благодатна 🙂

Рокля Koton

Поздрав!

Роси

Tagged , , , , ,

1 thought on “Travel Diary: Marmaris

  1. Прекрасно място е Мармарис!
    Това е моята любима дестинация, която си посещавам почти всяка година…
    Повярвайте заслужава си… ако отидете веднъж там, ще се влюбите в това място за винаги…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.